06 13 83 4001
jeroen@rijschoolskill.nl

Praktijkexamen en afrijden in Dordrecht

Het is bijna zover, je mag bijna op voor het praktijkexamen. Het praktijkexamen is de laatste stap die je dient te zetten om in het bezit van het rijbewijs te zijn. In je achterhoofd weet je dat het rijbewijs een mijlpaal is en je een bepaalde mate aan vrijheid geeft. Het is dan ook van belang dat je het examen zo goed mogelijk doorloopt, om na afloop positief nieuws te ontvangen van de examinator.

Hoe kun je jezelf voorbereiden op het praktijkexamen?

De vraag die veel leerlingen stellen is: “hoe kan ik me het beste voorbereiden op het praktijkexamen?” De voorbereiding zit hem in de lessen voorafgaand, waarin je de rijinstructeur hebt bewezen dat je klaar bent voor het examen. Er zijn echter wel een aantal dingen waar je rekening me dient te houden, zoals hieronder weergegeven.

 1. Probeer bijtijds naar bed te gaan
  Hoe lastig het ook is en hoe zenuwachtig je ook bent, probeer op tijd naar bed te gaan. Voldoende slaap zorgt ervoor dat je uitgerust bent voor het examen en is bevorderlijk voor je reactiesnelheid.
 2. Vermijd alcohol en drugs
  Het is van belang dat je de dag voor, maar het liefst drie dagen voor, het examen geen alcoholische versnaperingen nuttigt. Dit geldt niet alleen voor alcohol, maar ook voor ieder type drugs.
 3. De rijles voor het examen
  Het is gebruikelijk om voor het examen nog een stuk te rijden in de auto. Mocht er tijdens deze rit iets fout gaan, dan is het van belang dat dit je niet van je stuk brengt. Mocht de auto afslaan, dan is dit geen ramp en ook de examinator zal een klein foutje door de vingers zien. Het is veel belangrijker dat je het examen veilig aflegt en een goed beeld hebt van hetgeen dat om je heen gebeurd.
 4. Heb vertrouwen in jezelf
  Op het moment dat je op mag voor je praktijkexamen, dan zegt dat iets over je vaardigheden. Als de instructeur er geen vertrouwen in heeft dat je het praktijkexamen zal halen, zal hij je niet op laten gaan. Het is dan ook van belang om vertrouwen te hebben in je zelf. Jij weet dat je het kan, het is nu alleen nog van belang om dit aan de examinator te laten zien dat je zelfstandig en veilig kunt rijden.

De duur van het praktijkexamen

In de meeste gevallen is het na 30 tot 50 minuten duidelijk voor de examinator. Als de examinator het gevoel heeft dat hij voldoende heeft gezien om te beoordelen of het examen hebt gehaald, zal hij je vragen terug te keren naar het CBR. Eenmaal aangekomen bij het CBR krijg je te horen of je wel of niet geslaagd bent. Als je gelaagd bent is het alleen nog zaak om het rijbewijs aan te vragen en natuurlijk een feestje te vieren!

Heel veel succes met je praktijkexamen!

Aanmelden proefles
* De kosten van de proefles bedragen €20,- voor 60 minuten. Wordt je na de proefles leerling bij Rijschool Skill, dan verrekenen we dit bedrag met het lesgeld en is de proefles dus gratis!